LUCKA 12

9789150500196_200

dsc73533_566a7175e087c3019894deb8

Julens godaste knäck på kokos, ingefära och citron

Ca 35 stycken

2,5 dl kokosgrädde (alt.vanlig grädde)

1,25 dl kokossocker

1,25 dl äkta lönnsirap(alt honung)

3 msk kokosolja (alt  smör)

1 msk riven eller hackad ekologisk färsk ingefära

lite saft från en citron

1/2 tsk salt

1 dl pumpa kärnor/rostade mandlar

Blanda sötning, honung/sirap och kokosgrädde/grädde i en tjockbottnad stor kastrull. Låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt småputtra/sjuda. Glöm inte att röra då det lätt bränner fast annars. Koka 20-40 min tills smeten har blivit seg, lägg då i kokosoljan/smöret. Koka ytterligare ett par minuter till. Vid 110°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten. Har du ingen termometer så kan du använda dig av kulprovet för att avgöra när knäcken är klar. Ta ett glas med kallt vatten och häll i en tsk av knäcksmeten. Om knäcken går att forma till en kula så är den klar. Annars, koka en stund till och gör om testet. Dra av kastrullen och blanda i hackade pumpafrön och hackad mandel. Häll upp i knäckformar och låt svalna.

Av Ann-Catrin Mattsson

Tycker du om min JULKALENDER då hoppas jag att du inte missat att DELA OCH GILLA min julkalender för då har du chansen att Tomten delar ut en julklapp till just dig på självaste JULAFTON, HO HO HO

Ha en underbar lördag den 12 december och MISSA inte lucka 13 imorgon / ha det bäst

 

 

Kommentera

Your email address will not be published.