LUCKA 12
Julens godaste knäck på kokos, ingefära och citron
Ca 35 stycken
2,5 dl kokosgrädde (alt.vanlig grädde)
1,25 dl kokossocker
1,25 dl äkta lönnsirap(alt honung)
3 msk kokosolja (alt smör)
1 msk riven eller hackad ekologisk färsk ingefära
lite saft från en citron
1/2 tsk salt
1 dl pumpa kärnor/rostade mandlar
Blanda sötning, honung/sirap och kokosgrädde/grädde i en tjockbottnad stor kastrull. Låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt småputtra/sjuda. Glöm inte att röra då det lätt bränner fast annars. Koka 20-40 min tills smeten har blivit seg, lägg då i kokosoljan/smöret. Koka ytterligare ett par minuter till. Vid 110°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten. Har du ingen termometer så kan du använda dig av kulprovet för att avgöra när knäcken är klar. Ta ett glas med kallt vatten och häll i en tsk av knäcksmeten. Om knäcken går att forma till en kula så är den klar. Annars, koka en stund till och gör om testet. Dra av kastrullen och blanda i hackade pumpafrön och hackad mandel. Häll upp i knäckformar och låt svalna.
Av Ann-Catrin Mattsson
Tycker du om min JULKALENDER då hoppas jag att du inte missat att DELA OCH GILLA min julkalender för då har du chansen att Tomten delar ut en julklapp till just dig på självaste JULAFTON, HO HO HO
Ha en underbar lördag den 12 december och MISSA inte lucka 13 imorgon / ha det bäst